Publicat la 2022-11-22 14:00:58

Drumeția în aer liber are multe beneficii și, sperăm că, postarea noastră pe blog te va încuraja să începi drumețiile și să te apropi de natură. Așadar, iată cele mai bune motive pentru care ar trebui să începi să faci drumeții cât mai curând!

silhouette of man walking along field leading to mountain

Te conectezi cu natura

Fie că o iei prin noroi și zăpadă pentru a ajunge pe vârful unui munte, că parcurgi un traseu lung peste dealuri și pajiști sau doar faci o plimbare liniștită în pădure, natura are multe de oferit. Este liniștitor, frumos și autentic - exact ceea ce ai nevoie pentru a deveni o persoană nouă, mai relaxată și plină de energie.

Deconectarea din mediul online și senzația de libertate

Civilizația are, fără îndoială, o mulțime de puncte bune, dar și unele rele. Deși este o realizare tehnologică uriașă, dispozitivele precum smartphone-urile, tabletele, laptopurile și televizoarele sunt la fel de utile, pe atât de dezavantajoase. Acestea pot crea dependență extrem de mare. Poate fi foarte greu să scapi de toate acele gadgeturi și să te bucuri de lucrurile cu adevărat importante.

Una dintre cele mai bune modalități de a te deconecta de la tehnologie este o drumeție în aer liber. O pauză de la toate aceste ecrane chiar și pentru o zi îți poate face atât de bine. Vei simți un sentiment de libertate, și vei găsi pacea. De fapt, s-ar putea chiar să te îndrăgostești de simplitatea explorării sălbăticiei fără gadgeturi, aplicații și notificări.

Benficii pe plan mental

Drumețiile pot fi extrem de benefice pentru sănătatea mintală. Este un fapt binecunoscut că urbanizarea aduce probleme precum depresia și stresul. Una dintre cele mai ușoare modalități de a le împiedica este de a petrece timp în aer liber, în sălbăticie.

Beneficiile mentale ale drumețiilor sunt numeroase. Îți va crește stima de sine, energia, starea de spirit și te va face să te simți foarte bine prin eliberarea de hormoni de „a te simți bine” (endorfine). În plus, drumeția este o activitate care îmbunătățește sănătatea mintală prin combaterea depresiei, ameliorarea stresului și îmbunătățirea atât a capacității cognitive, cât și a memoriei.

Beneficii pe plan fizic

Drumețiile sunt o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească forma fizică – nu există nicio îndoială în acest sens. Nu numai că vei putea admira peisajul frumos, dar îți vei antrena și mușchii. Este o activitate deosebit de benefică pentru persoanele care doresc să slăbească câteva kilograme, deoarece arde și caloriile în exces.

În plus, drumețiile îți pot îmbunătăți abilitățile de echilibru, îți pot reduce glicemia (reduce riscul de diabet) și reduce riscul de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale. Ca să nu spun că te ajută să îți întărești picioarele, cvadricepsul și fesierii.

Întâlnești oameni cu aceleași pasiuni ca tine

Pornirea într-o drumeție oferă oamenilor o oportunitate fantastică de a-și îmbunătăți atât sănătatea, cât și relațiile cu alți oameni. Este un fapt binecunoscut că această activitate este o modalitate ideală de a crea relații minunate și de a întări legătura cu prietenii și cei dragi.

Cu toate acestea, drumețiile sunt oportunitatea perfectă atunci când vine vorba de a întâlni oameni noi. Când mergi pe traseu ore în șir, există întotdeauna șanse mari să dai de alți drumeți. Acești oameni au interese similare cu tine și sunt întotdeauna gata să-și facă prieteni de drumeție.

Reține că te poți alătura oricând nouă, Autocarul Bucuriei, pentru drumeții locale, grupurilor de drumeții de pe Facebook și diferitelor organizații de mediu. Interacționând cu diferite comunități de drumeții, vei avea șansa de a întâlni drumeți experimentați cu care împărtășești iubirea pentru munte.

four person hands wrap around shoulders while looking at sunset

Economisești bani!

Drumețiile sunt una dintre cele mai ieftine forme de divertisment. În comparație cu alte sporturi, această activitate este prietenoasă pentru portofel – tot ce ai nevoie este un rucsac bun și o pereche de boncanci de drumeție de calitate.

Iar când vine vorba de divertisment, drumețiile pot fi distractive – mai ales atunci când sunt făcute în grupuri. Noi organizăm în fiecare weekend drumeții pe munte, în grup mare. Poți arunca un ochi peste calendarul cu excursii aici

Bucură-te de o activitate necompetitivă.

O mulțime de activități în aer libe sunt competitive. Cu toate acestea, unii oameni doresc doar să petreacă timp în aer liber – vor să admire priveliștile și sunetele și nu sunt interesați să concureze cu nimeni. Pentru astfel de persoane, nu există o opțiune mai bună decât drumeția pe munte.

Când faci trasee în sălbăticie, o faci în ritmul tău. Nu e nici o grabă. Dacă faci drumeții cu un grup, alți membri vor face tot ce pot pentru a te face să te simți confortabil. Nimeni nu este niciodată lăsat în urmă - asta nu este în spiritul drumețiilor :)

Este o provocare!

Să recunoaștem – o drumeție lungă poate fi o provocare serioasă. Traversând terenuri accidentate și urcând pe dealuri abrupte te vor face garantat să transpiri.

Gândește ca un aventurier și acceptă provocarea. Nu va fi mereu ușor. Cu toate acestea, energia de după drumeție, garantat te va face să te simți recunoscător față de tine însuți pentru că ai luat această decizie. Ca să nu mai vorbim de somnul profund și revigorant care te așteaptă la sfârșitul zilei.

Reduce nivelul de cortizol

Când suntem stresați, glandele suprarenale eliberează cortizol – cunoscut și sub denumirea de „hormon al stresului”. Mișcare fizică poate reduce cantitatea de cortizol eliberată de glandele suprarenale.

woman in black shirt and black shorts walking on brown dirt road during daytime

După cum poți vedea mai sus, drumeția este, fără îndoială, o activitate distractivă și plină de satisfacții. Bucuria, inspirația și lecțiile de care vei avea parte nu pot fi egalate cu nimic altceva :)

 

Produse recomandate

Toamnă târzie și peisaje pitorești văzute de pe Măgurile Branului

Măgurile Branului

26 noiembrie 2022
Trekking
180,00 lei
0

Cheile Zănoagei - Lacul Scropoasa - Cascada 7 Izvoare

Cheile Zanoagei - Lacul Scropoasa - Cascada 7 Izvoare

27 noiembrie 2022
Trekking
180,00 lei
1

Toamnă târzie la poalele Bucegilor - la pas pe Culmea Bisericuței

Poalele Bucegilor - Culmea Bisericutei

26 noiembrie 2022
Trekking
180,00 lei
0

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

Primesti un ebook gratuit, oferte, sfaturi de calatorie