Bocancii de munte - cea mai importantă piesă din echipament?!


Publicat la 2021-12-27 13:13:35

  Bocancii de munte - cea mai importanta piesa din echipamentul de munte?! 

*timp de citire: maximum 10 minute


Cred că cei care iubesc natura și își doresc să petreacă cât mai mult timp pe munte, la un moment dat, și-au pus aceste întrebări:

  • Care este cea mai importantă piesă din echipamentul de munte?
  • Ce echipament să îmi cumpăr prima dată dacă vreau să merg pe munte?
  • În ce să investesc cel mai mult dacă vreau să încep să merg pe munte?

La toate aceste întrebări, răspunsul este același: bocancii de munte

Și acum, cum este și firesc, vine întrebarea: dar de ce sunt atât de importanți bocancii de munte?

Simplu! Confortul și siguranța în timpul deplasării sunt direct influențate de ceea ce ai în picioare atunci când ești în drumeție.

Știu, acum o să spuneți, bine-bine, am înteles că sunt importanți, dar cum aleg cea mai bună pereche de bocanci?

Mai jos, o să punctez criteriile importante pe care să le iei în considerare atunci când îți alegi bocancii, însă trebuie să ai în vedere că nu există, general valabil, cei mai buni bocanci, ci există cei mai potriviți bocanci pentru tine și pentru ceea ce ai tu nevoie.

De asemenea, ține cont și de faptul că nu există nici o singură pereche de bocanci bună la toate. De ce? Simplu! Pe de-o parte, nevoile sunt diferite de la un sezon la altul, iar pe de cealaltă parte, nevoile diferă și în funcție de tipurile de trasee pe care alegi să le faci, plus frecvența cu care mergi pe munte.


cool Criterii în alegerea bocancilor de munte

Cum spuneam, pentru a putea răspunde la întrebarea de mai sus, trebuie să trecem în revistă mai multe criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi bocancii de munte, cum ar fi: detaliile despre traseu (dificultate, lungime, durată), dar și anotimpul în care faci traseul.

Așadar, pe lângă detaliile tehnice despre traseu și sezonalitate, pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză, este important să clarificăm aspectele legate de:

  • Tipurile de bocanci
  • Talpa bocancului
  • Materialul din care sunt confecționați bocancii
  • Impermeabilitatea bocancilor
  • Taietura/înalțimea bocancilor
  • Marimea bocancului

cool Câte tipuri de bocanci există? Cu ce se deosebesc unii de alții?

Începem, așadar, cu tipurile de bocanci:


1.Bocanci de munte pentru 3 sezoane 

Este tipul de bocanc cel mai potrivit și recomandat pentru tipul de relief din Romania. Se poate folosi de primăvara și până toamna (ca doar e de 3 sezoane, nu?!).

Bocancii de munte 3 sezoane sunt o investiție bună, întrucât sunt destul de rezistenți și pot fi purtați și în traseele mai dificile și/sau îndelungate, dar nu în condiții de temperatură extremă.

Aceștia protejează și susțin suficient de bine glezna, întrucât tăietura bocancului este una medie, iar materialul din care sunt confecționați trebuie să fie unul impermeabil ca să ofere protecție împotriva umezelii.

Prin protecția ridicată pe care o oferă gleznei, bocancii 3 sezoane sunt o variantă care facilitează purtarea unui rucsac de dimensiuni ceva mai mari.

În comparație cu cei de iarnă, aceștia sunt mai ușori și ceva mai confortabili.


2. Bocanci de munte pentru iarnă

Bocancii de iarnă, după cum le spune și denumirea, sunt făcuți să reziste la temperaturi scăzute, mers prin zăpadă și trasee dificile.

Acest lucru este asigurat de talpa mai rigidă care oferă o mai bună aderență la mersul prin zăpadă, de tăietura înaltă a bocancului care susține și protejează glezna (inclusiv termic), plus materialul impermeabil care, evident, va ține piciorul uscat în timpul deplasării prin zăpadă. Bineînțeles, protecția termică este asigurată și de stratul termic (căptușeala) pe care aceștia o au inclusă.

Atenție! Talpa groasă și rigidă a acestor bocanci este un inconvenient dacă alegi să mergi cu bocancii de iarnă în afara sezonului de iarnă. Pe poteci mai netede, acești bocanci vor fi destul de incomozi prin rigiditatea și greutatea lor.

De asemenea, talpa bocanciilor de iarnă permite atașarea colțarilor.


3. Bocanci de munte pentru vară

Evident, bocancii de vară trebuie să fie la polul opus față de bocancii de iarnă.

Astfel, aceștia sunt mult mai ușori, au o talpă flexibilă, iar tăietura bocancului este una joasă, ceea ce înseamnă că nu acoperă glezna.

Bocancii de vară sunt recomandați la altitudini joase, în trasee scurte (maximum o zi) și care au un grad de dificultate scazut.

Deși au o talpă flexibilă, iar materialul permite o mai bună aerisire a piciorului, aceștia nu susțin foarte bine glezna din cauza tăieturii joase. Așadar, pentru mai multă siguranță pe tot parcursul deplasării, tot bocancii de munte 3 sezoane sunt mai recomandați, chiar și în sezonul de vară.


4. Bocanci de munte all seasons

Aceștia au o configurație asemanatoare cu bocancii de iarnă.

Fiind un fel de “struțo-cămilă”, talpa este mult prea groasă și prea rigidă pentru sezonul de vară, iar din punct de vedere al impermeabilității, se poate întâmpla ca materialul să nu fie suficient de potrivit pentru iarnă.

Acum că știm tipurile de bocanci și ce caracteristici generale au, haideți să detaliem și celelalte criterii de care trebuie să ținem cont atunci când ne alegem bocancii.


cool Ce trebuie să știu despre talpa bocancului?

Talpa bocancului are un rol extrem de important, întrucât de ea depinde aderența, absorbția șocurilor și confortul în deplasare.

Aceasta este prinsă de bocanc prin coasere sau prin cimentare și incorporeaza 3 straturi:

a. Primul strat – outsole (solul) - asigură aderență și stabilitate, întrucât intră în contact direct cu solul.

În cazul acestui strat, trebuie luate în calcul aspecte precum forma, distribuția și adâncimea  crampoanelor. Spre exemplu, dacă vorbim de un teren mai plat sau chiar plăci mai mari de rocă, unde talpa bocancului intră în contact pe o suprafață cât mai mare cu solul/roca, atunci crampoanele ceva mai late și nu foarte adânci sunt potrivite pentru acest tip de teren. Dacă, în schimb, vorbim de un teren instabil (pietriș, noroi, zăpadă), crampoanele mai adânci și unghiulare oferă o mai bună tracțiune.

b. Al doilea strat – midsole (midsolul) – absoarbe șocurile reducând astfel din oboseala piciorului acumulată în timpul drumeției.

EVA (ethylene vinyl acetate) este materialul cel mai des întâlnit din care este făcut acest strat. Pe lângă această spumă care se simte ceva mai confortabil în mers, mai există și o variantă un pic mai rigidă, și anume: PU (polyurethane).

c. Al treilea strat – insole (branțul) – trebuie să o