- Prima Pagina
- Cerdacul Stanciului - arcada impunătoare ce marchează intrarea în lumea enigmatică a haiducilor
Cerdacul Stanciului - arcada impunătoare ce marchează intrarea în lumea enigmatică a haiducilor
Trekking Early booking Last minute
Cand?
Unde?
Cat?
Locuri disponibile
Hai cu noi weekend-ul asta la plimbare, sus pe munte!
Traseul pe care ți-l propunem este unul cu peisaje superbe à la Piatra Craiului. Mai mult decât atât, putem spune că mergem chiar pe urmele haiducilor.
Se spune că haiducii își aveau ascunzătoarea în peștera de la Cerdacul Stanciului, iar arcada uriașă și impunătoare (Cerdacul Stanciului) reprezintă intrarea în lumea enigmatică a haiducilor. Înainte ca aceștia să se îndrepte spre ascunzătoarea lor în piatră, mai întâi urcau pe Valea lui Ivan și pe Valea Urzicii, zone cu poieni numai bune de popas. Mai mult decât atât, undeva mai jos de Cerdacul Stanciului era locul de santinelă, unde haiducul desemnat se cățăra pe un brad uscat pentru a monitoriza toată valea.
Unul dintre cei mai apreciați haiduci a dat numele locului, având chiar și o baladă dedicată. Iată un mic fragment din balada lui Stanciu Bratu de Gh. Pîrnuță: "Sus la plaiu muntelui / Sub cetina bradului / Și foița fagului / La Valea Ivanului / E cerdacul Stanciului".
Așadar, te așteptăm cu bucurie alături de noi! Mergem pe urmele haiducilor, iar Măritul Crai ne va încânta ochii cu peisaje superbe la tot pasul, cum numai el știe!
Durată traseu: 7-8h
Dificultate traseu: mediu
Diferenta de nivel: aproximativ 1000 m
Nivel bucurie: 100%
Priveliște: WoW, Piatra Craiului!
Nu ai luat inca o decizie?
Suntem atenți la siguranța fiecărui participant
Garantăm energie pentru întreaga săptamană
Ghizii Autocarului Bucuriei povestesc, te invață, iți arată munții și te încurajează să îți depășești limitele
Ne întalnim dimineața la ora 5:45 la Hotel Horoscop, Piața Unirii. Cu toata bucuria ne urcăm în Autocarul Bucuriei și la ora 6:00 plecam la drum!
Traseul nostru este în circuit, cu plecare de la Hidrocentrala Clăbucet. De aici și până la Cabana Garofița Pietrei Craiului vom merge pe Valea Dâmboviței, apoi cotim dreapta pe Valea Dragoslăvenilor. Acest drum forestier pe care vom merge este numai bun pentru a ne face încălzirea. Odată ajunși la cabană, luăm o scurtă pauză în care ne hidratam și savurăm un baton din rucsac (nu prea mult pentru că e greu la deal cu stomacul plin... ). În tot acest timp, ghidul profită de moment și ne va spune legenda garofiței Pietrei Craiului și, nu în ultimul rând, ne arată unde anume vom ajunge în drumeția noastra. Să vezi satisfacție când ajungem, știind de unde am plecat!
Așadar, hidratați, îndulciți și informați, începem urcarea spre Cerdacul Stanciului. Dacă până la cabană ne-am făcut încălzirea, până la Cerdacul Stanciului vom urca aproximativ 700 m diferență de nivel, în aproximativ 2 ore (în funcție de ritmul de mers al grupului). Nu-ți face griji, nu e complicat (tehnic), este fix ca la munte (porțiuni cu urcare susținută)! Plus că, la tot pasul Craiul ne va răsplăti efortul cu peisaje magnifice.
Ajunși la Cerdac, dăm iama în propriile ghiozdane și ne delectăm cu ce ne-am pegătit cu o zi înainte. Mai o mușcătură din sandwich, mai o poză, mai o privire de admirație aruncată Craiului, mai o ureche la ghid care ne spune una-alta despre haiduci. Fiecare cum poate/simte! Nu era suficient că trebuie să decidem ce facem mai întâi (mancare sau poze cu arcada impunătoare), mai avem și Masivul Iezer-Păpusă care va încerca să ne fure privirea de la Crai. Cum? Etalându-și frumusețea prin formele-i specifice!
Acum, dacă tot am urcat și ne-am atins obiectivul, să începem și coborârea spre Autocarul Bucuriei care ne așteaptă bucuros!
Drumul de întoarcere nu este unul oarecare, ci este drumul haiducilor! Vom trece prin sau pe lângă zone frecventate de haiduci, și anume: La Prepeleac - zona de santinelă a acestora, Crucea Grănicerului și Cabana Dragoș Bejan (Valea lui Ivan) - Valea lui Ivan fiind una din văile prin care treceau haiducii în drumul lor spre ascunzătoarea din munți. Apoi mergem pe Valea Urzicii, o alta vale prin care treaceau haiducii și iată-ne ajunși de unde am plecat dimineață.
Diferența este că acum avem o desagă plină cu daruri primite de la munte: energie cât cuprinde, vibe pozitiv și amintiri cum numai muntele ne poate oferi! Să nu mai vorbim de mulțimea de poze de invidiat, chiar la noi în telefon!
Ne intoarcem în București în jurul orei 21:00, în funcție de trafic.
Te-am convins? Vii cu noi?
Atunci când îți faci bagajele ține cont de:
Durată traseu: 7-8h
Dificultate traseu: mediu
Diferenta de nivel: aproximativ 1000 m
Nivel bucurie: 100%
Priveliște: WoW, Piatra Craiului!
Echipament necesar drumeției:
1. Echipament obligatoriu:
- bocanci 3 sezoane
ATENTIE! Participarea la această excursie este condiționată de echiparea participanților cu încălțăminte pentru drumeție 3 sezoane (acoperă și susține glezna, oferă stabilitate și confort ridicat în deplasare).
Mai multe detalii despre bocancii de munte gasesti aici.
- strat exterior cu protecție împotriva intemperiilor (ex: geacă impermeabilă / windstopper)
- strat termic (ex: polar, geacă termică)
- strat de bază (ex: bluză de corp / tricouri tehnice din material sintetic sau din lână merinos, exclus bumbac)
- pantaloni de trekking
- buff / șapcă
- lantenă frontală
- rucsac de tură
2. Echipament necesar:
- bețe trekking
- cremă cu protecție solară
- ochelari de soare
- pelerină de ploaie
- medicamente personale & trusă de prim ajutor minimă
- lichide (apă)
- mâncare (ex: sandwich-uri, oleaginoase, dulciuri, fructe, fructe confiate, glucoză)
*Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica ruta propusă în expediție dacă vremea se anunță nefavorabilă.
1. Numărul de participanți
Excursia se realizează pentru un număr minim de 30 persoane si un număr maxim de 50 persoane.
Daca excursia nu se realizează din vina agenției, Autocarul Bucuriei va returna banii persoanelor care au achitat acest pachet turistic.
In cazul in care nu puteți participa la excursie din motive personale, pentru anulări și penalizări, va rugăm să consultați Contractul cadru Autocarul Bucuriei
Termene de plată
100% până la data de 28 aprilie. (În limita locurilor disponibile, se pot face înscrieri și ulterior datei de 28 aprilie).
3. Modalitate de plată:
Pentru rezervarea unui loc, puteți achita:
cash la sediul Autocarul Bucuriei, pe Strada Făinari 26, bl. 50, sc. D, interfon 101C, parter.
cu cardul online pe site-ul www.autocarulbucuriei.ro, prin platforma de rezervare-plată;
prin transfer bancar în contul: RO62BFER120000034236RO02 - LEI - Techventures Bank. Mențiune detalii plată: "Autocarul Bucuriei - Piatra Craiului - Cerdacul Stanciului".
&nb